НЕЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ

2016-10-12 15:42:23

АРГИНИН - Подпомага отделянето на хормон на растежа, което е важно за нарастването на мускулната тъкан и възстановяването. Подобрява имунната реакция срещу бактерии, вируси и тумори. Насърчава детоксикирането и регенерацията на черния дроб. Счита се  за незаменим само при младите организми = условно незаменима аминокиселина.

ВАЛИН - Подпомага психичното здраве. Контролира емоциите, темперамента и мускулната координация.

ЛЕВЦИН и ИЗОЛЕВЦИН - Стимулират и активират умствената дейност. Също така подсигуряват производството на компоненти за други значими биохимични функции на организма, използвани за производство на енергия.

ЛИЗИН - Презастрахова адекватното усвояване на калция, спомага формирането на колаген за съединителната тъкан, костите и  хрущялите. Оказва помощ за производство на антитела, ензими и хормони. Недостигът предизвиква умора, липса на концентрация, раздразнителност, репродуктивни проблеми, зачервени очи, забавяне на растежа, анемия и косопад.

МЕТИОНИН - Подобрява състоянието на кожата и ноктите. Помага на тялото да отдели тежките метали - олово, кадмий, живтак. Използва се и за преодоляване на умората. Той се използва от тялото при разграждането на мазнини, подпомага храносмилателната система, а също е полезен и при премахването на тежките метали от организма. Полезен и като антиоксидант. Той е една от трите аминокиселини необходимни на тялото да произведе креатин. Източник на сяра, предотвратява болести на косата, кожата и ноктите. Понижава холестерола, като поощрява производството на лецитин в черния дроб, същевременно намалява натрупването на чернодробни мазнини. Защитава бъбреците, изпълнявайки ролята на пречистващ агент при наличие на тежки метали. Действа и при възпаления на пикочния мехур, като регулира образуването на амоняк. Полезен за растежа на косата.

ТРЕОНИН - Участва в изграждането на емайла на зъбите, еластина, колагена. Има и липотропно действие. Той е имуностимулант,   подпомага развитието и активността на тимусната жлеза. Също ограничава натрупването на чернодробни мазнини, насърчава правилната функция на метаболизма и храносмилателната система.

ТРИПТОФАН - Подпомага продукцията на някои витамини от група Б, в частност - на ниацин, който пък формира мозъчния невротрансмитер серотонин. Намалява симптомите на безсъние, релаксира, предпазва от мигрена. Също така намалява чувството на тревога и депресия, подсилва имунната система, предпазва сърдечния апарат от спазми. В съчетание с лизин понижава нивата на холестерола.

ФЕНИЛАЛАНИН - Участва в производството на норадреналин, който се използва за предаване на сигнали между нервните клетки и мозъка. Регулира глада, подобрява умствените способности, антидепресант.

ЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ

АЛАНИН - Осигурява енергия за мускулите, мозъка и ЦНС. Участва в производството на антитела за усилване на имунната система, помага метаболизма на захари и органични киселини.

АСПАРГИН - Спомага отделянето на амоняк, който е силно токсичен за централната нервна система. Увеличава устойчивостта на умора и повишава издръжливостта.

АСПАРГИНОВА киселина. Служи за прекусор на други аминокиселини, сред които изолевцин и лизин, треонин и метионин. Играе роля при образуването на глюкоза.

ГЛИЦИН - Взема участие в освобождаването на кислород при делението на клетките. Важен за производството на хормони и укрепване на имунната система.

ГЛУТАМИН (Глутаминова киселина) - Подпомага калиевия пренос в гръбначната течност и подпомага лечението на умственото изоставане, епилепсията, болестта на Паркинсон, алкохолизма. Подобрява умствените способности. Използва се за лечение на язви и хронична умора. Може да бъде полезен при мениджмънт на алкохолизъм, шизофрения и глад за сладко.

ПРОЛИН - Насърчава правилното функциониране на ставите и сухожилията. Заздравява сърдечния мускул.

СЕРИН - Източник за съхранение на глюкоза в черния дроб и мускулите. Засилва имунната система, синтезира мастната киселина около нервните влакна.

ТАУРИН - Притежава потискащ и модулиращ активността на невротрансмитерите ефект и се използва при епилепсия, неврогенно-обусловени тикове и др. Подобрява зрението (функциите на ретината), намалява риска от развитие на катаракта. Контролира биохимичните промени отговарящи за процесите на стареене. От важно значение за екскрецията (изхвърлянето) на свободните радикали.

ТИРОЗИН - Контролира настроението, ускорява метаболизма и стимулира нервната система. Предава нервните импулси към мозъка. Бори депресия, подобрява умствената дейност и паметта. Насърчава правилното функциониране на щитовидната, надбъбречните и хипофизната жлези.

ХИСТИДИН - Се използва предимно за производство и възстановяване на обвивките около нервните клетки. Необходим за нормалната сексуална функция. Компонент на хемоглобина, използван широко за лечение на алергии, ревматоиден артрит, анемия и язва. Недостигът може да доведе до намаляване способността за възприемане на звук. Условно незаменим.

ЦИСТИН -  Цистинът се използва за детоксикация на организма, участва в производството на колаген, както и в производството на таурин, също така е компонент на глутатиона. Мощна антиоксидантна защита срещу замърсяване и радиация. Забавя процесите на стареене, деактивира свободните радикали, обезсилва токсичните вещества. Подобрява синтеза на протеин. От изключителна важност за кожата, употребяван за регенерация след изгаряния и хирургически интервенции. В косата и кожата има между 10 и 14 % цистин.

Източник: http://cytamins-bg.com